dissabte, 22 de desembre del 2018

OBRIM LA 23


Avui obrim la 23...Les festes de Nadal són un moment especial en què, any rere any, es reprenen costums i tradicions familiars i col·lectives. Tornen el tió i la xocolata, els torrons, les neules…


Un dels costums més dolços i divertits per als nens i les nenes de la casa és la preparació de galetetes de Nadal 
Hi ha un proverbi noruec que diu que les galetes estan fetes de mantega i amor. I és que si existís un podi olímpic per als aliments més consumits al món, el primer lloc estaria ocupat pel pa, mentre que en segon lloc trobaríem a la nostra benvolguda galeta. 


Les galetes formen part de la nostra vida, des que les nostres manetes infantils banyaven “les maria” en el bol de llet fins a les pastetes de te que formen part d’amenes xerrades de gent veterana.

I PER ACABAR UNA MICA D’HISTÒRIA 

Segons el llibre Cookies and Crackers (Time/Life Books, 1982) en l’època de l’imperi romà les galetes eren la base de l’alimentació dels soldats. En aquells temps no eren dolces i consistien en hòsties planes, fines, dures i quadrades que es conservaven millor que el pa. Es creu que les primeres galetes dolces van sorgir en servir com a prova de la temperatura del forn abans de fer pastissos, per la qual cosa no eren galetes com a tals. Així van sorgir al segle VII a Pèrsia, un dels primers països a conrear el sucre. Amb el comerç d’espècies i amb motiu de les croades, les tècniques i els ingredients per cuinar-les van arribar a Europa per expandir-se després per la resta del món. Les galetes van ser un dels aliments indispensables en la travessia de Colón en 1492. A la fi del segle XIV, un podia comprar galetes en forma d’hòsties o neules als carrers de París i posteriorment els llibres de cuina del Renaixement contenien moltes receptes de galetes, que es van tornar molt populars al segle XVII. El Diccionari de Nutrició i Tecnologia d’Aliments estableix que “les galetes són essencialment productes amb molt poca humitat, fetes amb farina, riques en greix i sucre, d’alt contingut energètic”. Aquest mateix diccionari apunta que el nom anglès de “biscuit” deriva del llatí ”bis coctum” i significa que ha estat cuita dues vegades, la qual cosa explica el seu baix contingut en aigua. La paraula espanyola galeta prové del francès galette.Venen dies de dinars familiars i llargues sobretaules, sorpreneu els vostres convidats amb unes bones galetes per berenar.

                                                  “EL MILLOR REGAL ES COMPARTIR-LO”


Ja estem arribant, espero que us hagi agradat aquest joc nadalenc...

Julia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada