diumenge, 29 de març del 2020

“LYKKE”

Després de la primera quincena de confinament, la vida transcorre amb silenciosa 'normalitat'. Des que va entrar en vigor l'estat d'alarma dissabte passat, els carrers estan buids, gairebé no hi ha sorolls, i falta alegria als carrers. Per norma general, tots estem complint amb el confinament i no surtim només que per fer les compres necessàries de menjar i medicaments, passejar a el gos, i tornar a la llar. La nota positiva la posen els aplaudiments que cada dia a les 20.00 hores dediquem als sanitaris i altres col·lectius que garanteixen el funcionament dels serveis bàsics durant aquests dies de quarantena. I alguns músics que ens dediquen algunes de les seves melodies des dels seus balcons.

Per això  avui volia parlar de com ser una mica mes feliços a casa.

 Us Recordeu del  "hygge" aquella paraula danesa que venia de la filosofia budista. Desprès la paraula "El kintsugi" que és un art japonès. I l’últim que vaig començar l’any l’Oosouji aquest  mètode que és fer una neteja profunda de l'exterior i que sempre és notarà a l'interior.
 


Doncs bé avui us porto una altra paraula que m'ha cridat l'atenció, coneixeu  el 'Lykke'?  És un mètode escandinau per combatre l'estrès a casa. Aquesta filosofia danesa que troba la felicitat en els petits detalls.

Parlarem de senzills hàbits dins de la nostra llar....

I ara ha arribat el Lykke terme, que traduït del danès significa, literalment, felicitat, apareix estudiat en el llibre de Wiking Lykke, a la recerca de la gent més feliç de món.  El Lykke és tracta d'una filosofia que posa en pràctica les fórmules de felicitat de diverses cultures, des del mètode japonès per viure més anys fins al kos o l'estil de vida noruec, per tal d'arribar al concepte universal de benestar.

 Tot i que el significat de felicitat i el que aquesta implica varia en cada país, l'autor danès reuneix en cinc punts principals els factors que, si s'apliquen en la vida quotidiana del dia a dia, asseguren un augment en la plenitud i la felicitat de cada  persona.  ¿El millor?  Es poden posar en pràctica des de casa.  L'entorn en el qual vivim és un gran contribuent per eliminar l'estrès i l'ansietat que pot generar-nos el nostre ritme de vida, i ara el confinament,  així que incorporar els següents hàbits a la rutina diària farà que la teva llar es converteixi en un autèntic oasi de pau.Benvinguts cuinetes, podem dedicar mes temps a la cuina!! L'estrès, el ritme frenètic del dia a dia o el concepte més que instaurat en la nostra societat de 'menjar ràpid' han fet que el moment de menjar sigui fugaç, i el temps que se li dedica sigui mínim.  Aprofita l'hora del dinar o del sopar per crear un petit ritual que aporti felicitat.  Ara pots prendre el teu temps per pensar un menú sa, variat i apetitós, fins i tot pots posar la taula...


amb una estètica agradable, cada detall farà que es converteixi en un particular hàbit de desconnexió diari, i això, ens augmentarà la nostra felicitat.

Veieu la part positiva d’aquets moment que estem visquent, ens han regalat temps!!
 No és cap secret que els diners no donen la felicitat.  La clau està en invertir el temps en experiències.  Segons Wiking, la clau no és que la inversió sigui alta sinó que la inversió aporti sensació de plenitud.  Som éssers socials, i per molt que ens entossudim en què les coses materials contribueixen a la nostra felicitat, la veritat és que gaudir del temps amb els que ens envolten és molt més beneficiós.  Aposta per encendre l'ordinador o el mòbil per fer una vídeo trucada als teus amics i riure a riallades en lloc de comprar on line i ho comprovaràs.
                             Viu aquest present!! Una manera de trobar l'anhelada harmonia entre la ment i el cos és a través de la pràctica habitual de ioga, jo l’he descobert fa poc i ara ho necessito cada dia.  Si la model Miranda Kerr i mig món han incorporat aquest esport a les seves rutines, és per alguna cosa.  
Dedicar uns minuts a el dia a escoltar el nostre cos, centrar-se en la respiració i intentar estar més present no només t'ajudarà a reduir els nivells d'estrès i ansietat sinó que, al costat de la meditació, et donaran l'energia necessària per afrontar el dia, si  el practiques al matí, i t'ajudaran a desconnectar i relaxar-te si prefereixes realitzar-los de nit.  ¿El millor?  Es poden fer en qualsevol lloc còmode de casa, i a qualsevol hora.


Gràcies Helena per les fotos.
Aposta per la lectura!!Els llibres  tenen el valuós poder de transportar-nos a altres universos i, encara que no ho sembli, és un luxe que cal permetre, una idea molt arrelada en cultures com la islandesa.  Mitjançant la lectura es viuen altres vides diferents de la nostra i fins i tot es descobreixen maneres d'entendre les coses i filosofies radicalment oposades a les que nosaltres seguim, però precisament aquí rau l'interessant.  Troba un racó de la teva casa confortable, des del teu llit fins a aquesta butaca amb vistes al carrer, i submergeix-te en nous entorns que facin que la teva ment es deixi portar.Pensa en el poder dels petits gestos!! Una cosa tan senzilla com fer-li un petit complert al nostre company de pis, parella o familiar té la capacitat de millorar automàticament l'estat d'ànim d'aquesta persona, i això repercutirà en el nostre.  L'amabilitat és una de les qualitats menys complicades, i ajudar o agradar als que ens envolten amb un sopar casolà sorpresa, un ball improvisat a la sala o un simple abraçada espontani poden semblar gestos quotidians, però són transcendentals a l'hora de fer que  la vida dels altres -i per tant, la nostra- sigui millor.  Vius sol?  Fes aquesta trucada que portes temps posposant i digues-li als teus éssers estimats que els vols.                                 


Perquè si alguna cosa bona ha comportat la quarantena és la possibilitat de perdre el temps sense sentir-se culpable, sense sentir l'ansietat que ens estem perdent res.  Gaudim, vagueemos i sí, és clar, aprofitem per fer coses per a les que mai tenim temps, però sense forçar i, sobretot, sense arrossegar a l'ansietat a uns altres.  Perquè a la fi, tots sabem que encara que estiguis visitant el Metropolitan museu  de Nueva York, en realitat segueixes tan tirat al sofà com jo.  I no hi ha res dolent en gaudir-ne.
 Si Miquel Martí i Pol fos encara entre nosaltres segurament ens deixaria anar aquestes paraules seves:

"I sobretot, no oblidis que el teu temps és aquest que t’ha tocat viure, no un altre, i no el desertis, orgullós o covard, quan et sentis cridat a prendre part, com tothom, en la lluita, 
car el teu lloc només tu pots omplir-lo." 

Recordem que aviat tot haurà passat i aquest rellotge del temps que ara tenim aturat ben aviat tornarà a girar.                             

Les paraules importen.  Ho sabem qui llegim i escrivim.  
MAI ESTAR LLUNY, ENS FA SENTIR TAN A PROP

JÚLIACap comentari:

Publica un comentari a l'entrada