dimarts, 22 de desembre del 2015

JO TAMBE US VULL UN TURRÓ....






Una cosa que no falta al Nadal són els dolços típics d'aquestes festes, però crec que podem afirmar sense dubte que els torrons són els reis de tots ells. Dolç nadalenc per excel·lència, el torró i els seus diferents tipus és un dels productes més tradicionals de la nostra gastronomia que no pot faltar en cap llar en aquesta època. 










Coneixes totes les seves varietats? 

Fa anys que comprar torró no és una tasca senzilla quan un s'enfronta a l'enorme catàleg dels comerços. La típica distinció de torró dur i torró tou ja no és suficient, ja que hi ha diferents qualitats i tipus de cada un. La cosa es complica encara més amb la interminable llista de sabors que han anat apareixent en els últims anys, amb varietats de pralinés i altres dolços.






Fixant-nos en els ingredients bàsics del torró no és difícil intuir que el seu origen es pot remuntar a molts segles enrere. Els fruits secs, el sucre i la mel són productes típicament mediterranis empleats des de l'Antiguitat Clàssica a l'alimentació bàsica, fins i tot es creu que ja els pobles grecs elaborarien una primitiva pasta energètica destinada als esportistes olímpics.




Però si hi ha una cultura dominant la cuina amb fruits secs i mel és sens dubte l'àrab. 

Molts dels dolços típics espanyols, especialment d'àrees llevantines, tenen el seu origen en els temps de Ál-Andalus, des d'on es van incorporar a les nostres tradicions. Els investigadors situen l'origen del torró a un avantpassat proper que ens hauria arribat a través dels àrabs, que probablement també ho van estendre per zones d'Itàlia.









En qualsevol cas, els primers esments clares al torró en fonts escrites apareixen ja al segle XV. Al segle XVI, la elaboaración de torró era ja una cosa generalitzada, i fins i tot es conserven les primeres receptes d'aquesta època. Des de la zona de l'actual Alacant, especialment des Xixona, el consum de torrons es va estendre per la península convertint-se en un producte molt popular.



És el Reial Decret 1787/1982 el que recull la reglamentació oficial relativa a l'elaboració i comercialització de torrons i massapans.








Per diferenciar les majors qualitats de producte, els torrons es distingeixen pel que fa al percentatge d'ametlla en la seva composició total. D'aquesta manera, tant el d'Alacant com el de Xixona es divideixen en les categories de Suprema, Extra, estàndard i popular. A més del format més comú en forma de pastilla rectangular, podem trobar aquests torrons en porcions individuals.


                            Torrons delicatessen en porcions.....



Altres tipus i sabors. Torrons diversos i pralinés

 La pastisseria moderna segueix elaborant torrons tradicionals, però amb un ull posat en l'avantguarda. Això han fet aquest any, entre d'altres Christian Escribà, Albert Adrià, Jordi Bordas, Josep Maria Rodríguez i Lluís Costa. Escribà ha estrenat torrons «tradinnovadores», més lleugers, amb massapà combinat amb fruites i cremes de diversos sabors (fruita fresca, lemon peu, pinya i gianduja). 



Un concepte que va iniciar amb els panellets per «oferir noves sensacions mantenint l'essència d'aquestes postres tan tradicional». «Ha arribat el moment de l'aposta definitiva perquè el torró es converteixi en unes postres durant tot l'any», explica Escribà, que ha creat també el torró català (massapà, capa de crema de llimona i cobert amb les quatre barres de la bandera catalana de gelée de gerds i crema catalana).




Albert Adrià, que l'any passat va llançar el de gintònic per Torrons Vicens, ha creat en aquesta ocasió el de vermut (tòfona de vermut, taronja i xocolata amarga) i el pastís de pastanaga (massapà, nous i glacejat de iogurt).




Lluís Costa (pastisseria Vallflorida, a Sant Esteve de Palautordera), guanyador del concurs Millor Croissant Artesà 2015, presenta 25 varietats, amb el torró de croissant (amb forma de croissant) com a novetat. Ofereix altres torrons nous: de trossos de cacau amb praliné d'avellana, de poma confitada amb set espècies, de cigaló, de ratafia i nous semitostadas, de mojito (com Rodríguez) i de gintònic.






Jordi Bordas, campió del món de pastisseria, ha fet per Moritz el torró Born 17.14, que pren el nom de la cervesa lager Born 17.14, aromatitzada amb mel de gingebre, bergamota i cardamom, que en aquesta creació són ingredients que es barregen amb xocolata Elvesia de la República Dominicana.





La denominació de torrons diversos es recullen productes elaborats amb ingredients com ara cacauet, coco, cacau, xocolata, rovell d'ou, gelatines alimentàries, licors, sucres i altres matèries bàsiques. Destaquen per la seva producció els torrons de coco, de neu o massapà i de rovell o crema. A més, aquests dolços poden presentar coberts o farcits amb preparats de confiteria, pastisseria i fruites confitades.








Aquest any tinc una altra proposta diferent que espero que us agradi molt. Quan es tracta de torrons, és difícil resistir-se o torçar el nas. A qui li amarga un dolç? No hi ha edats per al torró, ni per pecar en aquestes èpoques d'excessos. A mi m'agraden els d'autor, per això una sortida es fer-ho tu mateixa.














Fer-ho a casa és una tasca molt molt fàcil i si es fa amb ingredients de qualitat, la diferència és abismal i la satisfacció de saber el que estem menjant és molt gratificant ... tot i ser ingredients molt calòrics. Com son unes postres d'una  vegada al any, que sigui bo i ens deixi un bon gust després del dinar






Si estàs pensant regalar un detall als més pròxims, als professors dels teus fills, a monitors de les extraescolars, als teus veïns.

Mireu aquest li han regalat al meu fill, la novetat de l'any del Albert Adria trufa de vermut amb taronja i xocolata "bitter" 

                    



Et deixo propostes.



 Si el que vols és fer-los per menjar-los a casa.  Avui et toca escollir: torró de xocolata blanca, coco torrat i curri i / o torró de praliné amb neules.




Decideix què torró vols fer, imprimeix l'etiqueta, empaqueta el teu regal en una bonica caixa i desitja feliç Nadal amb un missatge divertit: "i vull un torró (de praliné amb neules)" o "Et vull un torró (de xocolata blanca, coco torrat i curri) ".









Senyores i senyors,  els torrons i les neules no són el que eren, ni falta que fa...


 Hi ha torrons fora de les nostres fronteres?


A Itàlia hi ha el torrone, també molt típic per Nadal. De nou, està format per una barreja de sucres, mel, clara d'ou i fruits secs entre dues hòsties. Els més típics porten ametlles, nous, cacauets o avellanes. Els italians també diferencien entre torró dur i tou, encara que es distingeixen principalment pel grau de cocció de la massa d'un i altre. En els últims temps han aparegut diferents varietats, incorporant per exemple la xocolata






En altres països mediterranis hi ha dolços que també s'emparenten amb el torró al tenir el gran protagonisme de la fruita seca. Grècia, Israel o Turquia elaboren masses dolces amb ametlles, sèsam, nous, pistatxos i fruites, normalment emprant mel a la massa. Com a última curiositat, al Perú hi ha un dolç molt popular conegut com el torró de Donya Pepa, que poc té a veure amb el que nosaltres coneixem com torró ja que s'assembla més a un pa de pessic amb mel de diferents capes.



I entre versions, adaptacions i interpretacions, el torró també té cabuda per a llegendes, com la que corre pels carrers de Xixona. Tant és així, que a manera de conte narra com i de quina manera va néixer el torró. -



                       






Avui seguiré amb els torrons entre numero i numero.  A mi, particularment, m'agrada escoltar la loteria, crec que no podria haver un Nadal sense anunci de la Loteria, tan nostra.   Aquest any narra la història de Justino, un guàrdia de seguretat en una fàbrica de maniquís, que mai coincideix amb els seus companys però si amb figures que són la seva companyia diària.





Entranyable curt d'animació que aconsegueix el que es proposa tots els anys, i és sensibilitzar en aquestes dates tan especials.







Aquest any ha estat Justino, l'any passat va ser Antonio i Manuel, l'amo d'un bar i un dels seus parroquians, l'anterior amb la cançó de "posa els teus somnis a jugar", amb el gran final del nostre Raphael tan sonat durant totes les festes.

Anteriorment, el de "caçadors de somnis" . L'anterior amb "la fàbrica de somnis" i .... així fins arribar a l'any del "calb de la Loteria", amb el de "que la sort t'acompanyi". Recordeu la música...


                                  


Fantàstics anuncis que ens persegueixen en aquestes dates per posar-nos la pell de gallina, ficar-nos en situació i fer-nos veure la importància de compartir i tenir il·lusions.

És bo posar-nos sensibles, veure els altres, tenir ganes de ser feliços, de regalar, de somriure'ns i felicitar-nos ...... encara que sigui per uns dies.

Cal alegria, i més després de tot el que esta passant. Cal tenir esperança, il·lusió per viure, ganes de seguir endavant.



  . . . ..  ReCePTeS




Aquest cop us poso una recepta de torró de xocolates amb un toc al whisky, un plaer per als que estimem la xocolata intensa., el licor és per reforçar el sabor del cacau perquè la veritat és que no es nota massa.






TORRÓ DE XOCOLATES I WHISKY







INGREDIENTS (1 tableta)

- 60 grams de nata per postres
- 150 grams de xocolata negra de rebosteria, he fet servir un amb 70% de cacau
- 150 grams de xocolata amb un 2 
- 30 ml de whisky
Per a l'acabat
- 30 grams de xocolata negra per rebosteria
- Cacau en pols sense sucre, jo faig servir Valor
A més,
Motlle per a torró o motlle rectangular
Paper de forn

PREPARACIÓ:

- Trossejar els dos xocolates. Fondre al bany maria posant una olla amb aigua, dins un bol amb les xocolates sense que la base del bol toqui l'aigua, portar al foc i remoure amb cura fins que es fongui la xocolata.



- Posar la nata en un cassó i portar al foc fins que comenci a bullir, ull que triga molt poc i s'enganxa. Abocar la nata calenta sobre la xocolata fosa i després el whisky. Passar la barreja per la batedora per obtenir una massa llisa i homogèniament

- Abocar al motlle folrat amb paper de forn i deixar refredar. Un cop fred, desemmotllar.

- Fondre la xocolata de l'acabat a baixa potència al microones. Pintar amb ell la tauleta de torró ja freda i arrebossar amb el cacau en pols.


A punt per menjar, espero que us agradi.

AH! Se m'oblidava, a l'hora de tallar-lo, escalfar el ganivet perquè no es trenqui la cobertura cruixent

Està millor que alguns comprats, fins i tot si ho vols fer servir per fer un detall, adornat amb paper de seda, en una capseta i amb un llaç queda fantàstic.



Ja ho tenim aquí,
Nadal i Sant Esteve,
Any Nou i Reis.
Brindem amb cava,
compartim neules i torrons.
Fem petons i abraçades,
i aquell regal que t'agrada a tu

Cristina Company
senzillamentescriure.blogspot.com







Feliç setmana, que aconseguim arribar amb les il·lusions intactes com si fóssim nens. 
No ens oblidem de somiar.   



4 comentaris:

  1. MACA...Feliços dies!!!
    Ñammmm m'en emporto un trosset de cadascun!!!!
    Moltes gracies i petonets :))))
    Conxita

    ResponElimina
  2. Qué maravilla de turrones!! cuánto me gustan y todo lo que compartes de ellos.
    Feliz Navidad!! un beso.

    ResponElimina
  3. ME ENCANTA EL TURRON!!!
    ES UN PECADO...
    FELICES FIESTAS!!!

    ResponElimina
  4. Sí, cal mantenir, si no l'alegria, sí l'esperança en aquests temps incerts, però jo no ho faig mai amb la loteria, em fa una miqueta d'angúnia.
    Ara els torrons m'agraden un munt, des de el moll de ametlla fins al de cacauent passant pel dur d'atmella o el de massapà, tots m'agraden, el que passa és que cal tenir molta cura en menjar-nos-els si no volem que se'ns indigesten.

    Una abraçada des de València

    Vicent

    ResponElimina