divendres, 16 d’octubre del 2020

FEM UN “FRILUFTSLIV”?

L'arribada de la tardor, la tornada a l'oficina i l'encara inusual 'nova normalitat' han fet que el primer cafè del matí sigui fins i tot més necessari del que és habitual.  Especialment ara que els dies es tornen més foscos i aixecar-se del llit es converteix en la tasca més complicada del dia.  Per això, tant si et toca tornar a l'oficina com si estas apostant pel teletreball... Saps el que  necessites fer un FRILUFTSLIV que significa literalment "vida a l'aire lliure" i de manera àmplia es refereix a activitats diverses com córrer en un parc o bosc a l'hora de l'esmorzar, anar a la feina amb bicicleta, reunir-se amb amics  a la vora d’un riu o relaxar-se en una cabana de muntanya. 


Ara que la pandèmia de covid-19 ha portat a imposar confinaments generalitzats, aquesta pràctica podria resultar beneficiosa per a la salut física i mental, sempre que es compleixin les mesures de distanciament social i altres precaucions per evitar els contagis. 

Als països nòrdics, s'ha convertit en una tradició molt arrelada que convida als seus habitants a córrer, caminar i gaudir de l'entorn fins i tot malgrat les inclemències de el temps.  I és que, aquesta páctica brinda importants beneficis tant a nivell emocional com físic i espiritual, reconeguts per l'Organització Mundial de la Salut.Fixeu-vos que diferència entre els nòrdics i nosaltres.  "Quan la pandèmia va arribar a Noruega i tot es va tancar, la natura es va mantenir oberta 24 hores al dia, 7 dies a la setmana. Així és com la gent podia mantenir-se físicament activa, caminant i corrent en  la naturalesa, la gent feia servir arbres, pedres i elements naturals en lloc de màquines d'exercici".


Encara que aqui no tinguem la mateixa història o infraestructura per a la promoció de la vida al aire lliure, és un concepte que es podria exportar fàcilment centrant-nos en el bo que és per a la salut mental sortir i, per exemple, fer una passejada per la natura o el bosc o al parc del costat de casa, sempre que mostrem respecte per la natura, la vida silvestre i els vilatans.
A més de reduir els efectes negatius provocats per la contaminació i el canvi climàtic, el contacte amb la natura actua reduint els nivells d'estrès i és capaç de millorar la concentració i la sensació de benestar.  Beneficis que et serà d'especial utilitat per aprendre a afrontar la nova normalitat i que pots posar en pràctica des de ja. Però és important no confondre.  El frilutliv no fa referència a activitats concretes, sinó a un estil de vida en el qual la natura juga un paper protagonista.  El secret consisteix en convertir cada experiència en la natura en un ritual que t'ajudi a curar i trobar la pau mental, gaudint conscientment del moment i connectant directament amb l'entorn.                       I ara tenim  aquest temps nou, el de "quan tot això acabi".  És com El País de Mai Més, un edèn daurat en el qual farem tot el que ara no podem fer.  En aquest calaix de la imaginació del que està per venir ... "Quan tot això acabi" és també un temps incert en el qual no sé si podré continuar amb la meva vida o tenir una altra com tantes famílies d'aquest país. O si em  faltaran alguns dels meus, que es quedaran sense rebre aquestes abraçades. Però això no li ho explico a la meva família. Per a ells aquest temps del "quan tot això acabi" seguirà sent un lloc segur al que tornarem, encara que no sapiguem quant. 


«Les incerteses respecte del virus ens obliguen a ser prudents» 


                                                           

Com deia l'escriptora i activista sordcega Hellen Keller, sense optimisme no hi ha capacitat d'assoliment.4 comentaris:

 1. Lugares hermosos y espacios para disfrutar, Las fotografías son fantásticas, Abrazos

  ResponElimina
 2. WOW! Such lovely pics! If you like, come and see my blog: aperto-per-lavori-in-corso.blogspot.it Bye!

  ResponElimina
 3. Me gusto mucho tu blog tiene mucha personalidad, te animo que sigas adelante con este poder creativo que tienes.
  Un saludo
  Eva

  ResponElimina