diumenge, 26 d’abril de 2020

LA PRIMAVERA DES DEL BALCÓ
Hi ha coses que ni la pandèmia de la Covid-19 pot  aturar i una d'elles és la primavera.  Si bé aquest any, el confinament a casa durant l'estat d'alarma està fent que es visqui d'una manera diferent.

 En molts casos, aquesta primavera es contempla des d'un balcó o des d'una finestra, des d'on es veuen florir les flors i els fruits dels arbres mentre passen i passen els dies a casa. Per a algunes persones això pot ser que sigui una cosa dolenta, però per a altres potser  una oportunitat per passar més temps amb els fills, la parella i fins i tot amb les mascotes o, per què no, dedicar més temps a les plantes.
    El terme 'primavera' prové de prima (primer) i vera (verdor).  Astronòmicament, aquesta estació comença amb l'equinocci de primavera (entre el 20 i el 21 de març en l'hemisferi nord, i entre el 21 i el 23 de setembre en l'hemisferi sud), i acaba amb el solstici d'estiu (al voltant del 21 de juny en l'hemisferi nord i el 21 o 22 de desembre a l'hemisferi sud).


Netejar el saló, ordenar el vestidor, renovar el dormitori, desinfectar la cuina ... les tasques per mantenir neta la casa durant la quarantena provocada pel coronavirus es multipliquen.  De fet, mai hem tingut les cases tan netes i recollides com ara.
 Dins d'aquestes tasques domèstiques, les plantes també són objecte de la nostra atenció en aquests moments.  
Per mi és de vital energia tenir alguna planta a casa;  aquestes ens proporcionen oxigen i pel que fa a les emocions, transmeten bones vibracions, donen alegria a la nostra llar, i a més, ens permeten tornar a connectar amb aquesta naturalesa que tant enyorem en aquests moments de confinament responsable.
 Si sou  fanàtics de la botànica com jo, segurament tindreu plantes per tota la casa, des del balcó fins a la cuina, passant pel rebedor i altres llocs de la casa.


 Jo en aquests dies de quarantena no he deixat de conversar amb els meves plantes.  Tot i que els incrèduls posin en dubte les meves paraules, un dels millors secrets per tenir plantes radiants i sanes (a més de les cures i el reg adequat), és donar-lis atenció i conversar amb elles.  Jo els hi  dic que boniques que són cada vegada que les veig.  Encara que pugui semblar estrany i graciós hi ha investigacions que assenyalen que el bestiar que escolta música i aquell que té nom propi augmenta la producció de llet.  I és que sembla ser que redueix l'estrès de les vaques i el tracte proper els fa sentir més feliços.

Doncs si, a l'igual que els humans responem millor a un tractament personal, les vaques també se senten més feliços i relaxats si se'ls dóna una atenció més personalitzada i tambe les plantes si se’ls si parla i els hi poseu música es fan mes maques, feu la prova i veureu.


I ara si t'ha recordat que en algun racó de casa teva hi ha una planta oblidada ves a veure-la i posa-li aigua.  Recorda les velles lliçons de ciències naturals: les plantes són éssers vius i si no tenen font d'aliment (l'aigua és un dels elements bàsics i indispensables perquè facin la seva fotosíntesi), moren.  A la fi de la quarantena no voldràs tenir un cementiri de plantetes a casa. 

 Les plantes senten l'afecte de les cures que els donem, fins i tot a l'hora de netejar-les, que no és tirar aigua a les fulles,  sinó una cosa completament diferent.  Al netejar  com correspon, miman-les i cuidant-les com us he explicat abans elles es mostraran radiants.


Amb un drapet net i amb una mica d'aigua, neteja suaument les fulles per tots dos costats.  És clau mirar atentament les fulles mentre les netejas. Aquestes han de tenir un verd homogeni, llis i ters.  Algunes senyals a què hem d'estar alertes són les vores secs o podrides. En el primer cas, usualment és falta d'aigua o d'algun nutrient que pots suplantar amb una mica d'abonament.  Les fulles podrides, mentrestant, solen ser un senyal d'excés d'aigua.


 El reg és fonamental a l'hora que les nostres plantes estiguin sanes, ja que massa aigua és tan nociva com la manca de la mateixa;  per això cal buscar el punt mig i tenir en compte que cada planta té el seu ritme.


Ni poc perquè s'assequi ni molt perquè es podreixi.  I ja hauràs escoltat que és més fàcil salvar una planta que està seca que una podrida o amb excés d'aigua.  Si això et passés, deixa la planta  tranquil·la en una altra zona i no li tornis a tirar aigua fins a notar que torna a reverdir.  Recorda que cada planta té el seu ritme.  Algunes necessiten aigua cada dos o tres dies, altres cada quatre o sis, i hi ha algunes que requereixen poca aigua com les crases que es suficient amb regar-als vuit, deu o dotze dies .

 Hi ha un petit però important truc per saber que les teves plantes estan bé: "fica el dit a la terra i si aquest surt brut amb fang, està tot bé;  sinó ves a buscar una mica d'aigua ".


No penso acabar aquest post amb la cançó, Qui m'ha robat el mes d'abril, seria com cantar Resistiré, qui no l’ha cantat durant aquests dies. Anem a donar-li una miqueta d'aire a la cosa i anem a canviar de terç, per això prefereixo tirar de Jarabe de Palo “Avui el temps sé a para'o en l'hora que no era, avui el món dóna una volta, primavera que no  arriba”.

 Doncs ha arribat i gairebé ha passat de llarg, sense adonar-nos, que si no és per els testos del meu balcó, que estan florint d'allò més, ni m'assabento que entrem al maig.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada