dissabte, 17 de març del 2018

NOSTÀLGIA VALENCIANA. LAS FALLASCom cada any per aquestes dates desde  la nostàlgia us vull explicar algunes curiositats de les falles. 

       
         

València rep la primavera amb les Falles. Durant mesos preparen les monumentals i efímeres estàtues de cartó que el foc devora en un singular espectacle. La festa està declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des 2016.Les Falles són la festa més internacional de València. En un concurs d'art, enginy i bon gust, la setmana del 19 de març la ciutat s'omple de gegantins monuments de cartró, els ninots. L'origen de la celebració es remunta als parot dels fusters: un llum de fusta amb la qual il·luminaven els tallers a l'hivern i que cremaven al carrer la vigília del dia de Sant Josep. Al principi els donaven un aspecte humà adornant amb draps vells, però a mitjan el segle XIX, van començar a augmentar el seu volum i alçada i a millorar les seves formes, convertint-les en monumentals ninots decoratius.Sabeu quin és l'origen de les Falles?

No se sap amb certesa quin és el veritable motiu de la creació de les Falles, però totes les teories van pel mateix camí: El 19 de març se celebra Sant Josep, que com tots sabeu era el pare de Jesucrist i fuster de professió , per això se li concedeix l'honor de ser també patró d'aquest gremi. Com el foc sempre ha estat considerat una cosa màgica i purificador, els fusters treien els seus trastos vells i formaven una foguera trucant a la bona sort. I seguint aquesta tradició, algú va crear una foguera una mica més treballada que les altres, i d'aquí a la creació de les primeres Falles. Sembla ser que va ser al barri del Carme on es van començar a sorgir les falles més semblants a les que gaudim actualment.


1.-  i quan van aparèixer?

No se sap amb certesa quan es van produir les primeres Falles, ja que com diem, existia una antiga tradició d'unir el foc a les festivididades des de temps immemorials. Sembla que es parla de l'existència d'aquestes festes a mitjan segle XVIII, tot i que no es tenen documents específics del seu haver fins a mitjan segle XIX.


              


2. Participació del  Bomber-faller

En 1891, una falla es va plantar a la cruïlla dels carrers Gràcia-Llanterna un lloc que, qualsevol que hagi passat per allà haurà pogut comprovar que no és un espai massa gran per posar un. Així que, per precaució els fallers van demanar a l'alcalde una dotació de bombers que vigilés la crema. Per tant, 1891 pot considerar-se el primer any que els bombers van participar en unes Falles.
3. La Falla més incompresa

El 1954, la comissió del Foc li va encarregar al famós pintor surrealista Salvador Dalí, una falla per a les festes de març d'aquest any. Després de dibuixar-la, arribava el moment més complicat: plasmar-la en estructura. Després de moltes dificultats, la falla va aconseguir realitzar-se, encara que va tenir un preu molt elevat (més de 100.000 pessetes de l'època) i els valencians d'aquells anys no van comprendre bé la figura. Així i tot, a falla "Cursa de braus surrealista" de Dalí, és una de les falles més emblemàtiques de totes les festes.

4. Any sense Falles

El 1896 no es van poder celebrar les famoses festes de Sant Josep. El motiu va ser que totes les Falles que es van presentar criticaven la imminent guerra amb Cuba. L'Ajuntament no va permetre la fabricació de cap i a mitjans de març va començar la guerra amb el país caribeny, el que definitivament va impedir qualsevol classe de celebració.

5.  Festes internacionals

Les Falles se celebren 'fins a l'Argentina! La primera edició fallera del país sud-americà es va fer als anys 50, duta a terme per valencians emigrats a aquestes terres, com és lògic. Se celebra des de llavors i possiblement siguin les Falles més importants fora d'Espanya.

                    
              
  


I tot això que us he explicat  amanit amb els menjars típics: la paella, el menjar valencià per excel·lència a qualsevol hora del dia o de la nit; els bunyols de carabassa i l'aigua de València, còctel elaborat amb cava i suc de taronja. Con sempre us recomano una visita a Valencia per gaudir d'aquestes festes amb música, flors i veuràs que acaba amb un impressionant ritual de foc.


                                


      

Feliç setmana a tothom, i si podeu  espero las vostres visites i comentaris.                                     

                                                  

4 comentaris:

  1. Que maravilla de fotos que tentación de viajar para allá gracias por compartir bellezas

    ResponElimina
  2. Te lo recomiendo seguro que no te dejara indiferente, es todo un espectaculo de Luz y de color, saludos y Gracias por visitarme.

    ResponElimina
  3. Hola Julia, te diré que anoche estuve viendo en TV la retransmisión desde Valencia la quemá,de su última falla el "Equilibrio Universal" me encantó verla un gran espectáculo pirotécnico. Me gusta muchísimo Valencia, la conocí hace años y me encantó sus gentes, su gastronomía y por supuesto sus naranjos. Precioso post,me encantó leerte. Un gran abrazo

    ResponElimina