Les nostres festes. Idees per Decorar a la tardor
La tardor és una estació plena de colors càlids, textures noves i olors evocatius. Amb una decoració tardor podem incorporar aquests colors, textures i olors a la llar.
La carabassa s'associa a la tardor per ser de temporada i per l'ús que se li dóna tant en Halloween com el Dia Acció de Gràcies. També podem recórrer a aquest fruit per a la decoració a la tardor.
Podem utilitzar mini-carabasses com portaespelmes originals. Es es fa un petit forat a la part superior de la carbassa, podem col·locar una espelma dins.
També es poden fer servir carabasses sencers per adornar un racó o una taula. Col·locades damunt d'unes fulles seques de tardor podem crear un adorn colorit i natural.
Les aromes de tardor també aporten un valor afegit a la decoració de tardor. Podem omplir una cistella de vímet amb taronges, llimones, pinyes (de pins), clau i palets de canyella.
També podem col·locar espelmes amb aromes de tardor per la casa i encendre-les tardes per donar un aire càlid i aromàtic a la sala.
Una altra possible idea per a un adorn de tardor seria buidar una carbassa i omplir-la de fulles acolorides, rams de pi i palets de canyella etc. per aconseguir un adorn vistós i aromàtic alhora.
Si tenim xemeneia a casa és un marc magnífic per a la decoració a la tardor, ia més hem de donar-li cert protagonisme ja que és l'estació quan comencem de nou a encendre. De nou recorrem a la natura per guarnir la llar de foc - petites carabasses decoratives, branques amb fulles de colors de tardor, pinyes, nous, glans ...
Llums a la tardor. Els llums col·locades per il·luminar diferents racons ajuden a reforçar el tema càlid. També podem col·locar gerros alts amb branques tardor en els racons, i adornar aquestes amb llumetes per destacar certes zones.
No ha de ser Nadal per recórrer a les llumetes nadalenques ...
Al menjador també podem fer servir estovalles de colors més càlids i guarnir la taula amb productes naturals de tardor.
I ara que tenim parada la taula anem a fer un recepta molt adient per aquesta temporada de Tardor/Hivern
Si vols provar les castanyes d'una forma diferent, atreveix-te a preparar aquesta crema calenta. Et quedarà molt bé si la combines amb algun ingredient sorpresa, serà ideal per als teus àpats més especials.
Les castanyes és un dels aliments que més ens poden recordar l'arribada de la tardor / hivern, al costat de bolets. Està considerat un fruit sec, encara que en realitat no ho és. L'ús més típic és rostides, encara que es poden prendre d'innombrables maneres, com per exemple en crema bé com a acompanyament de carns rostides o en forma de sopa una mica més lleugera.
Ingredients
500 gr. de castanyes,
1 ceba petita,
1 porro,
1 gra d'all,
1 l. de brou de verdures,
1 l. d'aigua.
100 ml. de nata,
1 mica de cardamom,
pebre sal i oli d'oliva.
Escalada les castanyes en aigua bullint durant uns minuts per poder pelar-les, en calent, amb més facilitat.
Pica la ceba, el porro, l'api i el gra d'all i ofega-ho tot en una cassola amb una mica d'oli. Afegeix les castanyes i continua ofegant uns minuts. Cobreix amb el brou i l'aigua, salpebra i cou tot durant una hora i mitja.
Afegeix la nata, remena-ho bé i passa la sopa pel xinès o la batedora perquè quedi cremosa.
Finalment, afegeix el cardamom, rectifica de sal i pebre i posa una mica de llet si ha quedat massa espessa.
Serveix la sopa amb un saltat de bolets, una mica de foie a la planxa o qualsevol altra guarnició que t'agradi, a mi m'agrada molt amb pernil ibèric pel contrast de dolç i salat.
Però avui per fer-la més lleugera es pot picar molt finament el porro i fregir-lo en oli molt calent, que donarà un toc fresc a la crema. Afegiu-hi una raig d'oli d'oliva verge extra i ja ho tenim per menjar i és un acompanyament, que avui us deixo, provar-la ja em direu, com és un cap de setmana una mica calòric amb els panellets, moniatos etc, us deixo aquesta crema de primer plat molt bona i molt de tardor. Després de segon plat qualsevol carn i tindreu un menú boníssim, per celebrar la castanyada amb família.
La festa de la Castanyada coincideix amb una època de transició entre estacions, l'arribada del fred, i l'adaptació del cos a la nova situació climatològica.
Són molts els possibles orígens que es coneixen de la festa de la castanyada. D'una banda es fa referència a la part màgica que s'atribuïa a la castanya, que s'utilitzava com a amulet per protegir-se del mal d'ull, o que fins i tot es col·locava sota el coixí la nit dels difunts per evitar que els esperits se't poguessin portar mentre dormies. Els més petits això era un intercanvi, ja que l'endemà, allà on havien deixat castanyes es trobaven panellets, un altre menjar molt característica d'aquesta festa nostra.
Un altre possible origen era la realització d'un dinar familiar com a record de àpats funeraris, ja que la castanyada es celebra la nit dels difunts, i per tant en record dels éssers estimats que ja no hi eren, arribant fins i tot a parar la taula deixant un lloc buit.
Ara bé, l'origen més terrenal i proper a la nutrició és aquell que diu que el consum de castanyes aquest dia es va iniciar quan, els campaners que aquell dia tocaven campanes sense parar per avisar a la gent que havia arribat l'hora de resar pels seus difunts, menjaven castanyes torrades acompanyades de vi dolç per a recuperar-se del esforç i del fred.
El que sí sabem és que, tot i la varietat d'històries referents a l'origen de la Castanyada, aquesta posa èmfasi en alguns dels productes que ens ofereix la natura en aquesta època de l'any, i que, curiosament, contenen gran part dels nutrients que el nostre organisme necessita per fer front al fred i les infeccions a les que estem exposats. I que malgrat el món globalitzat en què vivim, que ens facilita qualsevol tipus de producte durant tot l'any, hi va haver un temps en què les castanyes no es menjaven només per celebrar Tots Sants, sinó que s'aprofita durant molt més temps les seves propietats gastronòmiques, i segurament també, nutricionals.
La castañada y Halloween no son incompatibles.
M'encanta la tardor... els colors, el temps. Ens has deixat unes idees precioses per a decorar la casa :)
ResponEliminaPetons!
Love it,xx
ResponEliminaSempre recordaré al sant de mon pare portant-nos a ma mare i al meu germà i a mi un cucurutxo de castalnyes, era un regal de quan els xicotets regals encara feien aroma a nous móns.
ResponEliminaI també per Tots Sants anant a visitar als iaios, bon temps aquest, hui per cert m'he alçat del llit amb molt bon humor i he fet una passetjada amb la meua dona, després de dormir molt bé en tornar de ca el meu cunyat.
Serà que el meu cos ja s'està acostumant a la tardor i que estic bé amb l'entorn, no he pensat en els problemes, també això haurà influït un poquet.
Una abraçada des de Russafa
Vicent
Me encanta ¡¡¡ tiene unos colores muy otoñales y muy acogedores, son unas propuestas estupendas para adornar nuestros hogares.
ResponEliminaUn beso.
Com sempre un plaer passar per aqui i llegir un post tan ven documentat,ademés de veure precioses fotografies i aprendre delicioses receptes!
ResponEliminaMoltes gràcies per visitarnos al nostre blog!
Et desitjam una bona setmana i besades de totes dues
Lo primero gracias por tu comentario en mi bloc ya que llevo poquito en esto y se agradece para animarme a seguir, lo segundo que así he descubierto el tuyo para poder seguirte, ya que de lo poco que he visto de momento, me ha gustado veo que tienes un gusto excelente me encantan las fotografías y la manera de comentar todo.
ResponEliminaBesos
Oh Julia, I wish I could write in your BEAUTIFUL LANGUAGE! Thank you for visiting my earlier post, and I was able to read the Spanish and understand that you were talking about CHESTNUTS, roasted! That is one of my favorite parts of this time of year too!
ResponEliminaThank you for your visit and kind words to me! Anita
Unas decoraciones maravillosas y la receta esplendida, me ha encantado esta entrada! Un beso guapa
ResponEliminaLes receptes que m'agraden
Hi Julia, So wonderful to visit this post. I love your pics and I can still see my grandparents roasting chestnuts at Christmas time. Thank you for sharing and for also visiting me and your kind comment.
ResponEliminaWishing you a blessed fall season.
Hugs
Quina bona selecció per inspirarnos a la tardor, molt bones ideas, moltes gràcies per la teva visita y el teu comentari!!
ResponEliminaBon cap de setmana
Hello Julia, I enjoyed this beautiful autumn post with so many lovely decorating ideas and the delicious recipe. Thank you for visiting me - your new follower, Karen xo <3
ResponEliminaLook at all of this fall beauty you have here!!!! And what an inspiring and beautiful blog you have here!!! Don't you just love fall!!!!! Wishing you a wonderful season and so lovely to meet you!! Nicole
ResponEliminaHe descubierto hoy tu blog y me quedo , lo que he visto me encanta, versa sobre mis gustos como por ejemplo la decoración y al estar escrito en catalán me vendrá de perlas para seguir aprendiendo!!
ResponEliminaGracias por tu visita. Me gusta tu blog, por aquí me quedo.
ResponEliminaLa crema de castañas con cardamomo debe de estar buenísima!
✿彡
ResponEliminaBelas fotos! Amei o post.
Dicas maravilhosas de decoração e uma sopa de castanhas deliciosa!
Boa semana!
Beijinhos do Brasil.
✿♫° ·.
Preciosas ideas para el otoño. Love it!
ResponEliminaY naturalmente si te gusta mi blog, puedes seguirlo!
ResponEliminaHola Julia. Preciosa tu fiesta de Halloween y la castanyada. Los colores del otoño dentro de la casa le dan calidez y alegrìa, dorados, marrones y anaranjados. Yo, en cuanto veo calabazas me alegro la vista, al igual que las castañas. Me gusta mucho tu crema.
ResponEliminaUn beso y enhorabuena por el gusto y estilo que pones en todo lo que haces