dissabte, 10 de desembre del 2016

EL SECRET DE LA FELICITAT DANESA. EL "HYGGE"




El 'hygge' Aquesta paraula sense traducció amaga una filosofia gairebé budista...





Diuen que Dinamarca és el país més feliç del món, segons l'Organització de les Nacions Unides al World Happiness Report, un estudi sobre el benestar dels ciutadans que al març, per tercer any consecutiu, va situar el país nòrdic en el número u del rànquing. 




     


Molts apunten que el secret de la seva felicitat és el hyggeA part de destacar per la seva qualitat de vida, a Dinamarca tenen una recepta per viure bé de collita pròpia: el hyggeLa seva pronunciació és una cosa així com una mena "Huu-gueix", un concepte que no té fàcil traducció i del que he estat llegint últimament i pot traduir-se per "còmode" o "acollidor", però per als danesos el seu significat és més ampli: evoca els plaers casolans, relaxats i la companyia de família i amics o aquells moments sense estrès en els quals fer petites coses que ens facin feliços, es poden gaudir també sols.




Aquests són els  5 consells per importar el HYGGE a la nostra vida i perque no, tenir un Nadal Hygge

1. Cuida als que vols

Una actitud hyggelig passa per dedicar el major temps possible a les persones que t'importen, que et aporten confiança i amb les que et sents còmoda. 


I si és gaudint d'un bon àpat, encara millor. Un exemple d'això és que per als danesos, el Nadal és l'època més hygge de l'any.


Però a més d'això, trobar temps per cuidar-se i relaxar-se al marge de les obligacions, amb "petites cosetes".


                         


2. Viu sense pressa

El hygge s'aconsegueix amb una actitud relaxada davant la vida. No vol dir estar inactiu, ans al contrari, recrear-te en cada moment i prendre les coses amb calma: apreciar el gust i l'olor de l'esmorzar -és un gest petit, però la jornada pot començar millor-, donar-te temps per veure la teva sèrie preferida o per llegir la novel·la que tens aparcada a la tauleta de nit. 





En definitiva, donar-te una treva en un dia a dia en el que la pressa i les obligacions estrenyen i la multitasca s'imposa.



3. Sentir-se bé a casa

Crea un ambient propici. Té cura de la il·luminació, que sigui acollidora. Posa bona música de fons. Una xemeneia seria ideal.



El "sofà, peli i manta" és un pla hygge a què els danesos donarien el vistiplau; i més si ho acompanyem amb espelmes. Aquests objectes són típics en les seves celebracions i cases ja que el clima a Dinamarca és fred i amb poques hores de llum a l'hivern.





 Per això cuiden al detall la decoració. Les espelmes són un símbol més de la recerca de la calidesa i l'estil de vida danès: detalls petits amb els quals delectar-se.




Unes flors fresques sobre una taula de fusta, unes estovalles ben col·locat encara que mengis sol, ajuden a aconseguir un toc especial que convidi a un gaudi senzill. Es tracta de cuidar les petites coses per sentir-se còmode.






4. Evita tot el que trenqui aquest estat de relax. 


Res de parlar de política o de temes que puguin provocar crispació. 


                           


Això va d'estar en harmonia, de tenir un moment agradable en pau, així que queda prohibit pensar en la feina, en els problemes, en l'estrès diari i les presses. 





La televisió, l'iPad i el telèfon també impedeixen aquestes connexions socials que són hygge.







5. Pensa en el menú. 



                                                  



A la tardor i hivern els danesos no conceben una vetllada sense una beguda calenta. Cuinar en companyia és també molt comú. 





Poden reunir-se amb família o amics i fer-se unes mandonguilles amb un recepta tradicional o coure un pastís. 


                                        



Els agrada molt també el Gród, una mena de farinetes o farinetes que els recorda a la seva infància, perquè el hygge té també molt de nostàlgia. 





Però hygge pot ser també comprar uns formatges rics i un bon vi i prendre-s'ho a la llum de les espelmes.





                            


Gastronomia de Dinamarca

La gastronomia de Dinamarca ha estat tradicional i fortament influïda per la cuina francesa, ja que l'idioma i la cultura francesa ha tingut una influència profunda en la casa reial danesa i la classe alta. També és influïda per altres països europeus com Itàlia. La cuina antiga del camp és similar a la d'altres països escandinaus (cuina sueca i cuina noruega) i Alemanya.


                 

Des del nord d'Europa, la gastronomia escandinava ens endinsa en una tradició culinària que és una autèntica explosió de sabors i textures sortits directament de la mar, que s'uneixen amb el millor de la terra en un maridatge perfectes.



               

 Salmó, bacallà, anxoves, arengades i altres delícies macerades, fumades o en salaó, es barregen amb lleugers tocs picants com el pebre o la mostassa, i troben un contrast deliciós en la dolçor de compotes i melmelades que serveixen com a acompanyament.

Fotos 'thisisglamorous i Casa tres chic'




Quan tinc una mica de temps com aquest cap de setmana, sempre em ve de gust coure un bon pa de pessic per berenar,

INGREDIENTS
300gr de Carbassa cuita
150gr de segó de civada 
100gr de segó de blat
3 Ous Ecològics
125 ml d'Oli de Gira-sol
80 gr de Sucre Moreno
1 sobre de Llevat Royal
Una mica de Gingebre en pols
Una mica de Sucre glacé i canyella mòlta per empolvorar abans de servir.





 és el que més m'agrada de tots els dolços casolans que faig, que últimament no són molts per falta de temps, però aquest Pluncake de Carbassa es fa en un obrir i tancar d'ulls,





 i el fet de no haver de enredar massa a la cuina, és el que m'ha motivat per encendre el meu esperit nadalenc a la manera ON 🔔 ♫ 🎄♬ 🔔 ♪ 🎅♫ 🔔 ♪ 






    
  





           
  


Feliç setmana🎄 us espero amb  els vostres comentaris, per a mi són sempre Importants 💝us agraeixo de tot cor el temps que dediqueu. Gracies💕

                                         

                                                  


                                            



13 comentaris:

  1. Magnifique décorations bon dimanche Marie-Claire

    ResponElimina
  2. Hola Júlia , m'agradat molt l'entrada. Tota ella es "hygge ". Petonets.

    ResponElimina
  3. Muy bonita la decoracion y ese bizcocho tiene que estar muy rico besitos

    ResponElimina
  4. Una palabra que no conocía, pero que ya veo que tiene un gran significado. Las decoraciones son preciosas, acogedoras y cálidas. Tu postre-merienda también es totalmente hygge. Muy bonita entrada.
    Un beso

    ResponElimina
  5. Qué ideas más bonitas!! A mi me encanta decorar la casa y la mesa por esos estilos que muestras. Son preciosos!! Y la receta divina!!

    Un beso

    ResponElimina
  6. ¡¡Hola Júlia!!No conocía este secreto de la felicidad danesa y aunque algunas ya las pongo en práctica, lo ideal sería llevarlas todas a cabo. Además, nos la has acompañado con unas imágenes maravillosas, y como colofón, un bizcocho de calabaza fantástico. Me encanta hornear este tipo de bizcochos, sobre todo en navidad, tan especiados y ricos. Besitos.

    ResponElimina
  7. que ideas tan bonitas para estas fiestas, gracias por compartirlas.
    Ese bizcocho de calabaza tiene que estar para no dejar ni las migas, bicos.

    ResponElimina
  8. Es podria convidar a uns amics i fer un pa amb salaó, i unes pastetes, o sinó una sopa de peix, com l'abadejo o el salmó i estar tots junts a tocar de l'estufa, amb la frescoreta de l'hivern.
    A mi m'agrada l'hivern quan estic bé amb el meu cos, però l'estiu em fa tenir més contacte personal amb el món. En fi, que els danesos, jo creia que eren d'allò més depressius, i mira, ves per on són els més feliços, alguna cosa tindrà a veure la predisposició mental, com tu bé dius.

    Vicent

    ResponElimina
  9. Un blog con encanto es el tuyo, ha sido un placer visitarte y, al mismo tiempo, aprovecho para darte las gracias por tus letras en mi espacio.
    Me encanta la decoración y en tu post hay para todos los gustos.
    Como no te falta detalle, lo completas con una rica receta.
    Te deseo una muy FELIZ NAVIDAD en compañía de todos los tuyos.
    Cariños en el corazón.
    Kasioles

    ResponElimina
  10. Que maravilla de blog, me has dejado con la boca abierta. Como me gustan las costumbres de Dinamarca, todo el norte de Europa. Se piensan que son mas sosos y es todo lo contrario. Me gusta su gastronómia y la verdad que este postre es de lo mñas apetecible, como me gusta todo lo que lleve avena.
    Un besazo y voy a seguir visitando tu blog. FELIZ NAVIDAD!!

    ResponElimina
  11. ¡Hola, Julia! Una receta estupenda. Me ha encantado saber un poco más sobre el secreto de la felicidad danesa y desconocía por completo el nombre. ¡Fabulosa entrada!
    Feliz Navidad, que estas fiestas lo pases de maravilla y que el 2017 te llegue cargado de cosas maravillosas para ti y todos tus seres queridos.
    Besos.

    ResponElimina
  12. FELIZ NOCHEBUENA!!!!
    FELIZ NAVIDAD !!!!!!
    .
    Nos vemos el año entrante....
    te dejo un presente en estas palabras mensajeras,
    portadoras de cariño y energias de BienEstar:
    -
    Te deseo:
    Que tú corazón esté ligero y tus bolsillos pesados.
    Que la Buena suerte te persiga.
    Que cada día y cada noche tengas
    muros contra el viento,
    y un techo para la lluvia.
    Que tengas alimento junto a la fogata y
    risas para consolarte.
    Que aquellos a quienes amas estén cerca de ti,
    Y........
    todo lo que tú corazón desee!
    .

    ResponElimina
  13. Qué ideas más preciosas, Julia !!
    A mi me encanta decorar la casa y la mesa por esos estilos que muestras.
    Te deseo Feliz 2017

    ResponElimina