dissabte, 25 d’octubre del 2014

CELEBRACIONS A LA TARDOR (I)
La tardor

 L'aire ja fa  olor a tardor: a fulles seques, a xemeneies que s'encenen, a terra mullada. 
Potser només estigui en el nostre pensament la idea del canvi d'estació, de la roba de més abric que caldrà treure, del canvi d'aspecte en la natura que ens envolta.
Les xemeneies sempre ens regalen moments màgics. Preparar una tassa de te calent, un dolç que l'acompanyi i seure al costat del foc a gaudir d'una tarda tranquil · la, d'harmonia i relax. M'acompanyes?
Mira els salons amb llar de foc espero que et serveixi d'inspiracio per crear a casa teva, un entranyable racó al costat del foc. 

Celebracions a la tardor

Aquest és un bon moment per agafar l'agenda i marcar algunes dates destacades d'octubre i novembre, que  es celebren  de manera especial. Aqui us deixo una festa manxega que m'ha semblat interessant i que es fa l'últim cap de setmana d'octubre, 


OCTUBRE. 

La festa de la rosa del safràEl safrà va ser introduït a Espanya durant la dominació àrab. Durant els segles VIII i IX va ser un producte monopolitzat per l'alta burgesia andalusí. La cuina aràbiga era molt pròdiga en condiments herbacis, de manera que en tots els horts hi havia planters d'aquestes plantes, principalment comins, comí de prat, ajemuz, morritort, anís de gra dolç, fonoll, anís silvestre, coriandre, mostassa, menta, menta i julivert. Però el condiment més important per a l'economia musulmana era el safrà, usat com a colorant i amaneixo indispensable en la majoria dels plats.En el primer terç del segle XIX la Manxa produïa el safrà de millor qualitat d'Espanya, aconseguint els majors rendiments per hectàrea de secà. Però la millor prova de l'existència d'un fort vincle històric del cultiu amb la regió manxega està en les múltiples manifestacions culturals que són tradicionals d'aquesta zona.


Com tota activitat fortament arrelada en una societat, el cultiu del safrà ha donat lloc a un vocabulari propi de gran riquesa .


La tradició del cultiu del safrà a la Manxa està també present en manifestacions del folklore típic de la regió, existint una jota manxega dedicada a aquest producte, en cançons i refranys, i és el tema d'ambientació de la sarsuela que porta per títol "La rosa del safrà "(Llibret de F.Romero i G. Fernández Show, i música del mestre Jacinto Guerrero, estrenada a Madrid el 1930).
La rellevància d'aquest cultiu dins de les manifestacions culturals tradicionals es torna a posar de manifest amb la Festa de la Rosa del Safrà que es realitza a Consuegra (Toledo), sempre l'últim cap de setmana d'octubre.
Molt curiós és veure els Concursos de Monda de la Rosa del Safrà, en què es premia l'habilitat i destresa del concursant per extreure la màxima quantitat de safrà amb la major neteja i en el temps més curt possible. 
Una manera excel · lent de veure en origen el safrà i valorar tan minuciosa i precisa tasca de separar el safrà, els tres "pèls" o estams de la flor.T'has fixat que de la delicada flor tan sols són útils els estigmes vermells ?, per agafar-los cal obrir bé la flor, separant tots els seus pètals i arrencar els estigmes. És procés manual que porta molt de temps, aconseguir un quilo d'aquest producte és molt complicat d'aquí el valor del safrà, el preu del safrà manxec és més elevat que el d'altres regions com l'Orient Mitjà o els Balcans. Però cal tenir en compte que es necessiten entre 100.000 i 250.000 flors per obtenir un quilo de safrà i que tot el procés de recollida i monda es fa exclusivament a mà, sense cap eina. Sí, pel seu alt preu el safrà és anomenat el "or vermell", però no hauria de treure la conclusió que no és l'espècia més cara del món -ja que unes poques brins poden condimentar un guisat per a diverses persones-, sinó que es tracta, simplement, de la més valuosa a més un només dels seus estigmes és capaç de donar color, sabor i olor a un dinar.Dos detalls. El safrà potencia els sabors de tot tipus de guisats de carn, aus, peix, marisc, pastes, sopes, ous, etc i no només d'arròs. També s'utilitza en l'elaboració de postres, gelats, dolços i licors. I encara que es comercialitza sempre en bri per mantenir les seves propietats i garantir el seu origen i qualitat, no ha de diluir directament al brou. Perquè aparegui tot el seu poder aromàtic i colorant cal moldre en un morter i, un cop en pols, afegir-lo al guisat entre 10 i 15 minuts abans d'acabar la cocció. Només així es desenvolupa tot el seu potencial de color, aroma i sabor.


 A que moltes vegades ho has vist quan  l'han fet servir per cuinar arròs?
Finalment, com a mostra significativa del caràcter tradicional i de la importància econòmica d'aquest cultiu, cal esmentar el costum, que encara perviu en alguns pobles manxecs, de regalar uns brins de safrà a les parelles de nuvis com a símbol del desig de prosperitat.


              Tapping

Ja hem vist que es el Tapping, quien son els punts d'inici i avui us explicare en qué consisteix una sessió de EFT-Tapping?


En una sessió de Tapping la persona  exposa el problema o malaltia, i el terapeuta  o un mateix  troba una frase que defineix el problema, el qual és valorat.
Abans de començar una sessió de tapping, has de decidir quin problema vols tractar, i triar una sèrie de frases que ho descriguin tal com tu ho vius. Això és molt important. Has de triar un llenguatge quotidià i natural, no rebuscat.

Per exemple, si no tens feina, pots triar frases com: "no tinc feina", "no trobaré mai feina", "la feina està molt malament", etc Tria les frases que ressonin amb tu, i que segons tu formen part del problema. 

 Després de la primera ronda de tapping, es torna a valorar i es torna a conversar a veure quins nous punts han sorgit durant la ronda de tapping.Després, per a cada frase que hagis triat, cal fer una ronda de tapping, que consisteix en el següent:

Primer cal fer una fase de preparació que consisteix a colpejar contínuament el punt 0 mentre es diu en veu alta la frase "tot i que _______, m' accepto totalment", omplint l'espai buit amb la frase del problema que hagis triat. Per exemple: "encara em fa mal el braç, m' accepto totalment".

A partir d'aquí s'utilitza només la frase del problema ("em fan mal les cervicals", "tinc por a les altures", etc). Mentre pronuncies la frase en veu alta, colpeja suaument el punt 1 amb les puntes del dit índex i del dit mig. És igual el nombre de cops i la velocitat. Colpeja mentre dius la frase a un ritme amb el que et sentis còmode.

Repeteix el pas 2 amb els punts del 2 al 8, dient la frase cada vegada. I ja està.

Per exemple, imagina que vols tractar un mal de cap, i que tries la frase: "tinc mal de cap". En aquest cas, primer faries la fase de preparació colpejant el punt 0 mentre dius "encara em fa mal el cap, m'accepto totalment". I després golpearías els punts de l'1 al 8 dient "tinc mal de cap" cada vegada.A partir d'aquí, pots fer tantes rondes amb tantes frases diferents com vulguis.

La veritat és que quan vaig començar em va semblar una tècnica molt estranya, però no perdia res per provar-la amb els nervis que estava passant pel treball. La veritat és que vaig fer diverses rondes de tapping i els nervis em van desaparèixer, però vaig repetir alguna ronda de tapping i vaig passar tota la setmana sense ansietat, ni nervis.

La tècnica del tapping serveix per equilibrar les energies que regulen el cos. Això es el que expliquen tots les manualts que he llegit i a mi em funciona. , Per què? Com? Ni idea ...

... i ara amb el que us he explicat del Tappings que cadascú tregui les seves propies conclusions.


     
 ReCePta

Vols sorprendre als teus comensals amb un plat de cullera de tota la vida? Mongetes blanques amb carxofes i amb brins de safrà.

Les mongetes blanques són més digestives que els altres tipus de mongetes i destaquen pel seu alt contingut en ferro i de vitamines del grup B.


Mongetes blanques amb carxofes al safrà

Ingredients 


200 g de mongetes blanques
200 g de cors de carxofes
100 g de ceba
1 gra d'all picat
1 branca de julivert
1/2 fulla de llorer
Brins de safrà
Oli i salPosem les mongetes en remull la nit anterior, amb aigua freda i sense sal.

L'endemà, vam col·locar aquest mateix aigua en una cassola. Afegim la ceba picada, el llorer i un raig d'oli.

Cobrim amb aigua i coem destapades amb calor suau.

En una paella sofregim l'all picat, afegim les carxofes partides en quarts, les saltem i finalment afegim el julivert.

Quan les mongetes estan gairebé fetes, afegim el sofregit de carxofes i deixem que d'un bull tot el conjunt.

S'agrega una mica de safrà  i es continua la cocció fins que les mongetes estiguin suaus i tendres. Es posa una mica de sal i es deixen reposar.


Cauen les fulles
El dia es fa curt
Un foc que s'aviva
Una mà que et troba
Un amor que dorm.

Cristina Company
Senzillamentescriure.blogspot.com
                                                     
El meu desig és proporcionar moments agradables i ditrets llegint i mirant el meu bloc, que tingueu una bona setmana, espero els vostres comentaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada