dilluns, 17 de març de 2014

VISQUEM LES FALLES

ESPECIAL DE LES FALLES DE VALENCIA 2014




S'acosta la primavera i l'olor de pólvora inunda i als carrers de València per donar la benvinguda un any més a les Falles. La festa gran de València ja ha arribat i els carrers estan plens d'Art, color, llums i soroll, molt soroll! Aquí teniu unes imatges per apropar-vos a aquest ambient, especialment us mostro  les parts importants de les Falles i que entra a concurs: una com la il.luminació dels Carrers. 









Totes les agrupacions falleres decoren els carrers dels voltants amb llums i algunes fins i tot fan un espectacle amb música per a l'encesa i un jurat valora qui ha estat el millor.




Art, cercaviles, espectacles, música, pirotècnia i gastronomia en una festa declarada d'Interès Turístic Internacional que acull anualment a milers de visitants. 


Encara que les Falles es donen per inaugurades amb la cridà de finals de febrer i els espectacles pirotècnics i monuments fallers ja s'exhibeixen en l'exposició de Ninot des de principis de març, és la setmana del 15 al 19 d'aquest mes quan tenen lloc els actes més destacats de la programació de les Falles 2014.



El Dissabte 15 es va celebrar la plantà, moment en què les falles surten oficialment al carrer.



 Monuments satírics, veritables obres d'art que captiven per la seva bellesa i originalitat.









El monument de la falla Placa del Pilar, titulat  "Escàndal" i  obra de Pere Baenas, ha estat escollida la millor  de la secció Especial de las Falles de Valencia 2014, segons  el jurado de la Junta Central Fallera.





 A excepció del ninot indultat, que se salvarà de les flames, totes viuran el mateix desenllaç: la cremà, la seva crema sota la mirada atenta de valencians i visitants. 




Abans d'aquest ardent final, la Cavalcada del Ninot recorre el centre de la ciutat.

Un dels moments més emotius d'aquesta festivitat és l'ofrena, on 386 comissions falleres desfilen, durant dos dies, acompanyats de les seves respectives bandes de música, portant les flors que configuraran l'espectacular mantó de la Verge. 





Tot un festí de música, alegria i color que culmina amb l'oferiment de les flors, per part dels fallers, a la patrona de la ciutat.


Aquesta festivitat es converteix en un autèntic espectacle floral, on més de 100. 000 clavells blancs, vermells i roses compondran el mantó, amb temàtica floral, de la verge.





Tot ben acompanyat de pólvora i pirotècnia. De la despertà a la mascletà, un baluern pren els carrers de València en només uns segons. 



L'espectacular castell de focs de la Nit del Foc és un altre dels moments claus de la festa, la nit del dia 18. 




Les Falles  són unes festes amb una arrelada tradició a la ciutat de València i diferents poblacions de la Comunitat Valenciana, que se celebren del 15 al 19 de març. Oficialment comencen l'últim diumenge de febrer amb l'acte de la crida (Cridà en valencià) .



La Crida des de les Torres de Serrans, on la Fallera Major de València convidarà els valencians i turistes a les Falles 2014.




 Actualment, aquesta festivitat s'ha convertit en un atractiu turístic molt important, ja que estan catalogades com a festa d'Interès Turístic Internacional. Aquestes festes també s'anomenen  festes josefines o festes de Sant Josep (en valencià), ja que se celebren en honor a Sant Josep, patró dels fusters.


La música i la gastronomia també són protagonistes. 





Des de primera hora del matí, les bandes locals desgranen pasdobles i marxes mentre lloes plats típics inunden la ciutat: paella, el esgarret, el all i pebre, i la taronja, fruita regional per excel · lència. 


L'alba del dia de Sant Josep anuncia que s'acosta la fi de les festes perquè aquesta nit els valencians cremaran els gairebé nou milions d'euros que han invertit aquest any en els seus monuments, en la seva cita ritual amb el foc purificador que anuncia l'arribada de la primavera.

I no faltarà l'emoció en contemplar com les flames devasten l'art faller, els somnis i les fantasies per culminar un any de treball i festa, amb l'alegria de saber que les Falles, com cada any, renaixeran de nou de les seves cendres.




Abans d'acabar m'agradaria fer una pinzellada en la indumentària de les falleres és una cosa que crida poderosament l'atenció als turistes per la seva ostentosidad i bellesa. Els actuals vestits de fallera, anomenats més correctament vestits de valenciana, estan basats en la forma de vestir de les dones de València en els segles XVIII i XIX. Ara bé, encara que hi ha falleres que busquen la màxima rigorositat històrica, altres vesteixen amb un estil més personal que allunyen els seus vestits de com vestien les valencianes dels segles comentats.




En qualsevol cas, està clar que la indumentària valenciana està plena de sumptuositat, de manera que la pregunta del forà és moltes vegades: quant costa un vestit? Vestit més amaniments i pintes, s'entén. Doncs en el cas d'adultes, més o menys està des d'un mínim de 2.000 euros fins a màxims inimaginables, ja que hi ha ocasions en que superen els 12.000 euros. 




Començant pels peus, la fallera es vesteix amb sabates folrats amb tela, generalment, la mateixa del vestit.



 Les cames les cobreixen amb mitges de seda o cotó, calades i brodades amb motius diversos. A sobre, els enagos, que és roba interior que es col · loca sota la faldilla, normalment, a aquesta peça se li afegeix un ahuecador perquè la faldilla tingui més volum. El teixit de la faldilla pot ser de seda, cotó o raió, estampat amb flors i altres motius vegetals. A sobre es col · loca el davantal, que està brodat en fil d'or o plata formant cridaners dibuixos.



Quant a la part superior del vestit, la peça de roba interior és la camisa o chambra, ja que fins a principis del segle XX no es va començar a utilitzar roba interior com la que coneixem actualment. A sobre d'ella es posa el cosset, que sol confeccionar amb la mateixa tela que la faldilla. Hi ha dos estils diferenciats: el del segle XVIII i el del segle XIX.




Passant al pentinat, ens trobem les pintes clavades en els monyos, que són peces d'orfebreria realitzades normalment en llautó amb bany d'or o plata. En el pentinat també podem veure part del guarniment, en concret els pinxos i les forquilles, que subjecten tant el monyo de darrere com els rodets (petits monyos sobre de les orelles), la resta el formen la joia (que es posa en l'escot per subjectar la manteleta), el collaret i les arracades.



Una mica d'història

En valencià medieval,   la paraula falla (del llatí fac [o] la, diminutiu de fax, torxa) servia per anomenar les torxes que es col · locaven a la part alta de les torres de vigilància.

Al Llibre dels Fets, es cita que les tropes del rei Jaume portaven falles (torxes) per il · luminar, tant per al camí com a l'entrada de les tendes de campanya. També s'utilitzaven les torxes per il · luminar una festa. Més endavant es fa referència a aquest terme per referir-se a les fogueres i lluminàries que s'encenien en vespres de festes extraordinàries i patronals.

La vespra de Sant Josep s'encenien fogueres per anunciar la seva festivitat, rebent aquesta pràctica ritual el nom de falla.

La versió popular de l'origen de les falles segons el Marquès de Cruïlles, van ser iniciades pel gremi de fusters que cremaven en la vespra del dia del seu patró Sant Josep, en una foguera purificadora, encenalls i trastos vells sobrants, fent neteja dels tallers abans d'entrar la primavera. A més, cremaven els seus "parots" (estructures de les que penjaven els llums d'oli que els donaven llum) ja que amb la fi de l'hivern i l'arribada de la primavera, i en fer-se els dies més llargs, ja no eren necessaris. Segons aquesta teoria, la inventiva popular li va donar forma humana a aquests parots. Aquesta llegenda romàntica de l'origen de la festa contrasta amb la documentació conservada al Gremi de Fusters, que no cita la construcció de falles en el seu vigília, sinó la festivitat religiosa del mateix dia 19.

Segons aquesta teoria, les Falles són una evolució d'aquest arcaic ritual que anuncia l'entrada  de la primavera.
La primera informació que tenim sobre les Falles data de mitjans del (segle XVIII), 1740. Algunes de les milers de fogueres que s'encenien en els carrers de València es van denominar falles. Eren monuments satírics i burlescos en què s'exposaven a la vergonya pública i es cremaven simbòlicament persones i situacions del carrer o barri on es plantava la falla.  En la seva construcció participaven els veïns de cada carrer. Es van començar a incorporar cartells al · lusius a algun personatge conegut del barri. A més, els nens anaven de casa en casa demanant "una estoreta velleta" (una catifa vella), que es va convertir en un cant popular per recollir tot tipus de mobles i estris vells per cremar al costat de les falles. En aquesta època, les falles eren calaixos alts amb tres o quatre ninots vestits amb robes de tela, i amb caretes de cartró o les mans i cares de cera.
Amb la creació dels premis a les falles més artístiques, el 1895 per Lo Rat Penat i des de 1901 per l'Ajuntament, les falles van anar abandonant progressivament la sàtira per centrar-se en la seva vessant més artística, començant les comissions falleres a contractar artistes i artesans que donaran pas a la posterior especialització en la professió de l'Artista Faller. Posteriorment, els artesans van incorporar un nou procediment: la reproducció de motlles en cartró pedra. 

Avui les falles mouen prop un milió de turistes anualment. Es planten 385 monuments a la ciutat de València i més de 250 a la resta de la província. El Gremi Artesà d'Artistes Fallers subsisteix com a entitat encarregada d'ensenyar l'antic ofici de producció de monuments fallers. La Junta Central Fallera és l'entitat que organitza la festa i la manté viva durant tot l'exercici faller.




Pensareu que estem bojos cremant les falles, però aquesta festa és com l'Au Fènix ...
¡Reneix de les seves cendres!

La recepta . . 


El "esgarrat", UN PLAT MOLT VALENCIÀ

Un plat molt comú a la Comunitat Valenciana a base de pebrot, bacallà i oli d'oliva. El "esgarrat" ens pot servir com aperitiu, entrant, tapa i fins i tot com a primer plat. En qualsevol cas és un plat per llepar-se els dits i sucar pa.





INGREDIENTS

750 gr PEBROTS VERMELLS
160 gr DE BACALLÀ
1 dl D'OLI D'OLIVA VERGE EXTRA
2 OUS DURS (OPCIONAL)
SALAZONES (moixama, HUEVA, CAPELLÀ, SALMÓ, PALOMETA ...) OPCIONAL
A CUINAR!

1. Aquest plat és molt senzill de preparar. El primer és fer els pebrots. L'ideal seria a la brasa, com es feia antigament. Com avui dia no tenim cuines com les d'abans podem fer al forn o a la paella amb unes gotetes d'oli a foc lent. Amb compte que no es cremin molt. Quan estiguin fets els pelem, retirem les llavors i els tallem a tires fines. També li posem sal, però no molta perquè el bacallà ja està salat de per si.

2. Desmigajamos el bacallà. Ja ho venen a molts llocs així, esmicolat. El escalfem una mica en la mateixa paella on hem fet els pebrots i ho barregem en un plat amb els pebrots. El reguem tot amb un bon raig d'oli d'oliva verge.

3. Opcionalment també li pots afegir tot tipus de salaons i ou dur.

PRESENTACIÓ

El normal és un plat o cassola de fang ... Però no cal res molt especial. Només si li poses ou ja que el col · loques  perquè es vegi vistós.


ORIGEN

La veritat és que aquest plat es menja en molts llocs de la Comunitat Valenciana però especialment a la Província de Castelló. És un plat a base de bacallà, que sempre va ser el peix dels pobres. Té per tant un origen humil.




Benvinguts a una València que, en definitiva, avui us dóna la benvinguda perquè encara batega, orgullosa i digna, dins el cor de la gent que se l'estima de veritat.




GRACIES PELS TEUS COMENTARIS!!!!


THANKS FOR COMMENT!!!

33 comentaris:

  1. Que rica esa fiesta!!!
    Me encanto el post :D


    Beijinhos, Té
    www.bloglola.com.br

    ResponElimina
  2. Preciós article on exposes la riquesa atàvica que poseeix aquesta festa que jo des de molt jove faig meua, me'n recorde i, era jo molt xicotet, quan van fer una falla amb el Colòs de Rodes, aquesta falla va caure, donant així Dionís, o la nostra Mare de Déu un avís al que és el destí, va caure com l'original.
    Jo no volia de xicotet que aquestes festes o aquests dies s'acabaren mai, era una gran joia, digues-li histèrica o simplement joia la que jo sentia amb tanta llum i petards, els hi havia bombetes, trons de bac, masclets, borratxos, etc. I sempre ens solíem trobar alguns diners que demanàvem per agafar cartrons que eren invertits en més petards.
    Una gran festa que jo he fruit d'ençà la meua joventut, símbol de l'Au Fènix que tots els anys i sempre per l'eternitat renaix de les seues cendres.

    Una abraçada des del barri de Russafa de la ciutat

    Vicent

    ResponElimina
  3. Genial com sempre Júlia. He tornat a visitar València des de casa i de la teva mà que sempre enriqueix el viatge.
    A mi també m'agraden els focs, els petards i l'olor de pólvora. El foc és tan atraient!!!
    Una abraçada ben forta

    ResponElimina
  4. Algún año me tengo que animar a ir en Fallas. Están genial las fotos. A disfrutar!
    http://tarragonain.blogspot.com.es

    ResponElimina
  5. Bardzo ciekawy wpis i piękne zdjęcia. Zwłaszcza suknie mnie zachwyciły :)

    ResponElimina
  6. Φίλη μου έχω έρθει στη πόλη σου πριν πολλά χρόνια και μου άρεσε πάρα πολύ.Η Βαλέντσια είναι για την Ισπανία ότι η Θεσσαλονίκη η πόλη μου για την Ελλάδα.Υπέροχη παρουσίαση έκανες στο μπλοκ σου για τη γιορτή.

    ResponElimina
  7. La verdad es que yo no he ido nunca, vivo en Alicante, pero algun año me tengo que decidir!
    Me ha gustado muchísimo el post! Te sigo desde ya, te espero por mi blog !
    Besotes
    http://bbeautifulbymaria.blogspot.com.es

    ResponElimina
  8. Perdona pero ahora mismo no se que le pasa a mi ordenador que no me deja seguirte por google friends, lo intentaré más tarde o mañana.

    ResponElimina
  9. Dear, I’d like to say that your blog is awesome! And everything is amazing! I like your design, your photos and your style! Your outfits deserve separate attention!)

    would you like to follow each other?
    will be happy if you find a minute to visit my blog)

    www.dianacloudlet.com

    ResponElimina
  10. Pues después de esta estupenda entrada espero difrutaras de ellas mucho

    Un besote

    ResponElimina
  11. Gorgeous photos and that dish looks delicious! Thank you for visiting my blog:)
    ~Anne

    ResponElimina
  12. Un post de lo más completo acerca de las fiestas ! Me encantaría ir un año aunque solo sea a la cremá

    Besitos

    www.sweet-freckles.com

    ResponElimina
  13. Oi Julia :)
    Grata pela visita e comentário!
    Seu blog é bonito e diversificado. Parabéns!
    Lindas fotos!
    Beijos.

    ResponElimina
  14. So pretty! I cannot wait for spring and all the colors and festivals it will bring here! It has been a long colorless winter, so your photos are a true joy to look at! I really like that shoe!! :)

    ResponElimina
  15. Estive em Valência em 2012 pelo Carnaval. Adorei a parte antiga, mais que moderna (cidade das ciências e artes).
    Adorei as tuas fotos que nos mostram uma parte da história e gastronomia de Valência.

    Beijinhos.

    ResponElimina
  16. Such a great post you can feel the atmosphere. The detail of the building is so stunning. The costumes so beautiful. I must try the recipe. Lucky you with the lovely blue skies. Have a lovely weekend

    ResponElimina
  17. Hola, Julia. No conocemos las fallas pero deben ser espectaculares. Por cierto, ¡somos seguidoras tuyas desde hace mucho tiempo!

    Besos

    J&Y

    ResponElimina
  18. Querida amiga Julia, cá estou para agradecer, retribuir e conhecer esse encanto de recanto.Adorei estar aqui e ver essa lindeza de festa, amo essas festanças e suas belezas. Aqui no Brasil entramos agora no outono, uma das estações que mais gosto.Estarei sempre por aqui com certeza. Parabéns pelo esplendor do post.
    Beijos com carinho
    ¸.◦*✿✿¸.◦*✿✿ __________Marilene

    ResponElimina
  19. Amiga Julia, tentei mas não consegui me tornar sua seguidora, o Sr. Google deve estar com problemas, volto mais tarde para tentar.
    Beijos

    ResponElimina
  20. Świetne klimaty, wspaniałe zdjęcia :))

    ResponElimina
  21. Gracias por tu visita, no he entendido todo pero gracias a las fotos y a la semejanza de los idiomas he aprendido un montón. Me encantan los trajes y los peinados falleros.
    Esa receta de pimientos y bacalao tiene una pinta buenísima!!!
    Besos

    ResponElimina
  22. Vaya reportaje tan extenso y detallista de las fallas, ha sido cómo verlas desde casa, me ha gustado muchísimo.Yo viví unos años en Valencia siendo pequeña pero apenas tengo recuerdos y la verdad que me gustaría volver para verlas de cerca.Gracias por tu visita y cómo me ha gustado tu blog pasaré por aquí aunque estos días estoy pasando por malos momentos ya que mi marido está ingresado y te estoy escribiendo desde el hospital en un momento que puedo hacerlo.Besicos

    ResponElimina
  23. hola guapa! he estado dos veces en Valencia y no he visto esta fiesta tan grande! algun dia me voy a verla ;)
    very nice blog by the way :)

    kisses from Russia,
    Juliet
    RUSSIAN DOLL

    ResponElimina
  24. This post is visually absolutely stunning. I also loved the history lesson and the recipe. Thank your for visiting Eiffel Tells. Enjoy your weekend.

    ResponElimina
  25. ✿⊱°•¸
    Excelente foto reportagem.
    Achei lindo o manto feito de flores da virgem.
    Impressionante as jóias e os penteados de época.

    Bom domingo!
    ✿º°。♪Beijinhos.
    Brasil°º✿♪♫

    ResponElimina
  26. Beautiful pictures from Valencia. I should like to visit the city when they have this festival. May be some day:)
    Thank you so much for visiting my blog!:)
    Enjoy the weekend

    ResponElimina
  27. Hola Julia, yo también he visitado tu blog, me ha gustado mucho y también voy a seguirte. Además me servirá para ir practicando mi (de momento) incipiente catalán.

    ResponElimina
  28. He recibido varias quejas que no os podéis hacer seguidoras, perdonar pero no era problema de blogger era de Google y parece que ja esta solucionado, espero que ahora no tengáis problemas. Muchas gracias por vuestros comentarios son los que nos dan vida y nos permiten aprender y animar a los que nos siguen, así que no lo dudéis y dejad el vuestro muchas gracias a todos

    ResponElimina